Bu da erkek yavru deniz kaplumbağaların neslini tehlikeye düşürüyor.  
 
İklim değişikliği ve küresel ısınma   yavru deniz kaplumbağalar yumurtada iken kumun sıcaklığı erkek yavru deniz kaplumbağaların cinsiyetlerini dişi olarak belirliyor. Buda Bilim insanlarının endişelendiriyor. 


Tarım ve Orman Bakanlığı Deniz kaplumbağaları 2023 üreme sezonunda Küresel ısınmaya karşı Carettaların yuvalarına gölgelik şemsiyeler. Konulması projesi başlatacak.

kaplumbağalar 2
Türkiye kumsalları da dahil olmak üzere Dünya genelinde küresel ısınma sebebiyle kumun sıcaklığıyla yumurtadan olan yavru deniz kaplumbağa popülasyonunda ciddi bir azalma ya da neslin tükenmesine neden oluyor.  

“MODERN KONUTLAR 2023’TE HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK” “MODERN KONUTLAR 2023’TE HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK”

 28 derece sıcaklıkta yumurtada olan bir   erkek deniz kaplumbağası 32 derece sıcaklıkta küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeni ile dişi olabiliyor.  
 
 Tarım ve Orman Bakanlığı Yaban Hayatı Koruma Milli Parklar Veteriner Hekim   Ayşe Gürgen, Üreme alanlarında yüzde 80 dişi ağırlıklı yavru tespit ettik. Bunun yüzde 20 erkek olarak yumurtadan çıkıyor. Bununda sebebi Küresel ve ısınma 
Yeşil Deniz kaplumbağaları en çok Kazanlı Kumsallını tercih ederek yumurtalarını bırakıyor.   
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Yaban Hayatı Koruma Milli Parklar Veteriner Hekim Dr.  Ayşe Gürgen Türkiye Kumsallarında 22 üreme alanı bulunuyor. Bunun 4’ü Mersin kumsalları  Es 321 km uzunluğa sahip olan Mersin kumsallarına deniz kaplumbağaları 2022 üreme sezonunda 2 bin120 yuvaya yumurta bıraktı.  Kazanlı, 100. Yıl Davul tepe Tabiat parkı, Erdemli Alata ve Anamur ören, kumsalından bir milyona aşkın yavru deniz kaplumbağası caretta ceratta ve yeşil deniz kaplumbağası yumurtalarını kırarak,  denizle buluştu. Mersin kumsallarında yavru deniz kaplumbağa çıkışları Ekim ayına kadar sürecek.  
 
 Deniz kaplumbağaları 2023 üreme sezonunda Tarım ve Orman Bakanlığı  Küresel ısınmaya karşı Carettaların yuvalarına gölgelik şemsiyeler. Konulması projesi başlatacak